Aktivni z nami

Aikido

Aikido je v osnovi obrambna borilna veščina. Uči, kako se obraniti napada tako, da silo napadalca obrnete proti njemu samemu. Morda največja razlika med Aikidom in drugimi borilnimi veščinami pa je v odnosu do napadalca.

Cilj v Aikidu je obvladovanje nasprotnika, ne njegovo uničenje.

Prav zato Aikido ni uporaben samo v primeru fizične obrambe. Temelji na pragmatični filozofiji, ki pomaga premagovati različne stresne situacije v vsakodnevnem življenju.

Aikido vam ponuja vrsto praktičnih principov, kako do boljšega fizičnega počutja, notranjega ravnovesja in osebnostne rasti.

Vadba Aikida je prilagojena posamezniku. Vsak si sam določa tempo napredovanja in cilje, seveda pod strokovnim nadzorom učitelja (Senseia).  Zato je Aikido primeren za vsakogar, ne glede na leta, spol ali fizično kondicijo, vadba pa je sproščujoča in celo zabavna!

Aikido je pred pol stoletja na osnovi tradicionalnih japonskih borilnih veščin utemeljil veliki učitelj Morihei Ueshiba.

Razlika med stili aikida v Sloveniji

Glede na to, da je v Sloveniji kar nekaj aikido klubov in vsak od njih ima svoje ime, je to lahko malo moteče pri ljudeh, ki se na novo zanimajo za to borilno veščino in brskajo po internetnih straneh, saj ne vedo ali gre za različen stil aikida ali samo za ime kluba. Prav zaradi tega vam hočemo na hitro opisati nekaj stilov, ki so pri nas najbolj številčni.
Težko je sicer govoriti o različnih stilih, saj je aikido v osnovi eden sam, toda nekateri učitelji bolj poudarjajo eno smer aikida, zaradi tega pa je danes tudi takšna situacija.

Aikikai - aikido

Je najbolj razširjen stil aikida po svetu, čedalje bolj pa tudi pri nas. Prakticirajo ga še danes v Hombu doju, ki je zibelka te borilne veščine, pod vodstvom vnuka ustanovitelja O´Senseia, Moritera Ueshibe. Aikikai je zmes celotnega spektra te veščine in zajema tako ki-vaje, prostoročne tehnike, kot tudi tehnike z lesenim orožjem in seveda kate. Shodokan dojo je certificiran predstavnik Aikikai stila za Slovenijo.

Ki-aikido

Znan kot eden "mehkejših" stilov aikida, ustanovitelj pa eden bližjih učencev O´Senseia, Koichi Tohei. Temelji predvsem na poudarjanju ki-ja, oziroma notranje energije. 

Realni aikido

Je eden novejših in bolj "trdih" stilov aikida. Tehnike so v glavnem prostoročne in nekatere tudi zmes jiu-jutsu tehnik. Začetnik je Ljubomir Vračarević.

Iwama-ryu aikido

Začetnik je Morihiro Saito, ki je bil eden zadnjih in najbližjih učencev O´Senseia. Ta stil temelji predvsem na tehnikah z lesenim orožjem.

website by msjr | 2008 - 2024