Aktivni z nami
Shihan Fumio Toyoda (1948—2001)

Shihan Fumio Toyoda (1948—2001)

Shihan Fumio Toyoda

Shihan Fumio Toyoda, 6. dan, se je rodil 8. novembra 1947 na Japonskem. Z desetimi leti jse je pričel učiti Aikido pri Koichi Tohei Senseiu, v Chyushinkan Doju v prefekturi Tochigi na Japonskem. Po dopolnjenem 17. letu je dosegel rang Shodan (1. DAN). Pot ga je nadalje vodila v Ichikukai Dojo v Tokyu, kjer je tri leta služboval kot Uchideshi. Medtem je dokončal tudi študij prava na univerzi Senshu.

Po končanem študiju je živel kot prvi Uchideshi pri Doshu Kisshumaru Ueshibi, v Aikido World Headquarters (Aikikai Hombu Dojo), kjer je kasneje pričel tudi svojo profesionalno pot, kot inštruktor Aikida. Medtem je poučeval na vodilnih japonskih univerzah kot so Daio Bunka, Seikei ter International Christian University. Pot ga je nadalje vodila v Južno Korejo ter na Havaje, kjer je s svojim poučevanjem Aikida navduševal inštruktorje in začetnike.

Sledil je odhod Senseia Koichi Toheia iz Aikikai organizacije, ter se vključil v Ki Society, kjer je služboval kot inštruktor v enajstih dojih na Japonskem. Junija 1974 se je preselil v Chicago, kjer ga je najel g. Nakamoto (ustanovitelj organizacije Ki Society), za vodenje tamkajšnjega doja. Zaradi nesoglasij z Senseiem Koichi Tohei je zapustil organizacijo Ki Society. Leta 1984 je ustanovil Aikido Association of America (AAA) z namenom, da pripomore k širjenju Aikida ter ohranitvi njegove popolnosti in filozofije v vsakdanjem življenju. Danes ima preko 120 dojov v severni Ameriki ter Evropi.

Leta 2001 je zaradi bolezni Shihan Toyoda umrl v Chicagu.

website by msjr | 2008 - 2023